Budapest – Gresham Biztosító Palotája

Világörökségeink (részletek és az egész) a Kárpát-medencében

A Gresham-palota a magyar szecessziós építészet kiemelkedő épülete. Budapest V. kerületében található, a Lánchíd vonalában, a Roosevelt tér 5–6. szám alatt.

Quittner Zsigmond és a Vágó fivérek tervei alapján épült 1907-ben, a londoni The Gresham biztosítótársaság budapesti székházaként. Földszintjén egykor a híres Gresham Kávéház működött, e kávéházban tartotta összejöveteleit a Gresham-körnek nevezett művészeti társaság.

Az ötemeletes épület kőburkolatos 15 ablaktengelyes főhomlokzatát két oldalt egy-egy, középen három tengelyes, hullámos oromzattal lezárt rizalitok tagolják. A középső rizalit hatalmas, magas földszinti tömbre, mint posztamensre ülő, szecessziós jellegű fejezetekkel ellátott pilaszterpár által tartott diadalív-formát alkot, amely a Lánc-híd tengelyében helyezkedik el.

A visszaugratott homlokzati legfelső emeleten elhelyezkedő loggiákat, zömök, szecessziós jellegű pilaszterek választják el egymástól. Az épület homlokzatán változatos formájú és keretezésű falnyílásokat és építészeti tagozatokat alakítottak ki. A hátrahúzott falfelületek első emelete előtt finom szecessziós kovácsoltvas mellvéddel ellátott erkélypárkánysávot képeztek ki.

E szint felett, az ablakfelépítmények ritmusában hullámozva, allegorikus dombormű-fűzért helyeztek el, “Munkás és gondtalan élet” -, amelyet Maróti Géza készített. A középső rizalit negyedik emeleten álló négy, piszkeharaszti-i mészkőből készült herma – “Négy életkor” – Ligeti Miklós műve. A diadalív oromzatába illesztett Gresham-arcképét és az első emeleti középerkély két fekvő alakját Telcs Ede mintázta, – ez utóbbiakat kolozsmonostori mészkőből.

Az oldalrizalitok oromzatán álló, a művészetet és a tudományt megszemélyesítő alakokat Margo Ede és Pongrácz D. Szigfrid alkották. A homlokzat üvegmozaikjait Róth Miksa készítette. Az épület oldalhomlokzatain a főhomlokzat motívumai ismétlődnek, szerényebb díszítéssel. Az épület díszítőszobrász munkáit Maróti Géza végezte el.

2004-ben teljes felújítás után mint 179 szobás luxusszálloda nyílt meg Four Seasons Gresham Palace Hotel néven.

Forrás: wikipédia, muemlekem.hu

1 hozzászólás


  1. STROHMAYER FERENC

    TALÁN ÉRDEKES:AZ OSTROM ELÖTT A GRESHAM ESŐ EMELETÉN VOLT AZ ÉDESAPÁM TULAJDONÁBAN LÉVŐ FÉMMEGMUNKÁLÓ RT. IRODÁI.AZ IVES KÖZÉPSÖ ABLA MÖGÖTT VOLT AZ Ő ELNÖKI IRODÁJA.ELNÉZÉST A ZAVARÁSÉR.ÜDV:STROHMAYER FERENC

Vélemény, hozzászólás?