Szentes Petőfi szálló

Határon belül - 93.000 km2

A 19. század végén épült Petőfi Szálló mára teljesen leromlott állapotban van, a megújítását hosszú ideje tervezik. A Norvég Alapnak köszönhetően végre indulhat a rekonstrukció.

A Csongrád megyei város önkormányzata támogatást nyert el az EGT Norvég Alaptól az egykori Petőfi Szálló Szentesi Szecessziós Házként történő megújítására. Az eredményes pályázat révén az épület utcai homlokzata megújul, valamint a sarok épületrész és a Petőfi utcai szárny földszintjén közösségi és kulturális terek (galéria-kávézó, kiállítótér, előadó- és próbaterem) jönnek lérte. Az épületrész lehetőséget biztosít majd a szecesszióhoz kötődve többek között helyi és környékbeli iparművészek alkotásainak bemutatására, termékeik értékesítésére, teret adhat kisebb színházi és táncos rendezvényeknek is.
Ezekről a tervekről még júliusban számolt be Szirbik Imre polgármester, azóta a projekt megtalálta kivitelezőjét is: decemberben hirdették ki, hogy a rekonstrukciós munkákat a szarvasi Integrál Építő Zrt. végzi majd el, nettó 213 millió forintból. Feladata a Szecessziós Ház kialakítása 458 négyzetméteren, valamint az utcai homlokzatok szecessziós díszítésű rekonstrukciója 2100 négyzetméteren. A terek kialakítása, belső anyaghasználata, berendezése a szecesszió irányzata szerint valósul meg, jellemzően terrazzo és kő burkolatok, kerámia, kovácsoltvas, csiszolt üveg használatával, a XIX. és XX. század fordulójának hangulatát idézve. Az épületrész akadálymentesítésének megoldása a műemléki követelményekhez igazodva történik.

http://magyarepitok.hu/mi-epul/2016/12/szecesszios-hazkent-ujul-meg-szentes-egykori-fo-turistaattrakcioja

Hozzászólás tiltva.